Saturday, July 07, 2007

VEILIGHEID VOOR ALLES


Veiligheid is heel belangrijk bij het uitlaten van je Saarloos. Ringo kan heel onverwachts besluiten om er vandoor te gaan, hij reageert b.v. al op het harde dichtslaan van een autodeur, als je dan een paar van die geluiden of mensen die in zijn ogen niet te vertrouwen zijn tegenkomt ,is voor hem de maat vol en wil hij alleen maar weg.Dit is voor een Saarloos normaal, deze terughoudendheid en vluchtdrift is de 'wolf ' in hem. Een wolf zal namelijk ook altijd vluchten bij gevaar.
Het is daarom zeer belangrijk om dan ten eerste zijn halsband zo om te doen dat er slechts twee vingers ruimte tussen zit, of gebruik gewoon een(hondvriendelijke) halve slipketting van stof.
Kijk uit dat hij/zij niet de riem doorbijt, Ringo kan in 3 keer happen een leren riem doorbijten, controleer de riem voordat je naar buiten gaat.
Om toch nog wat meer vrijheid tijdens het wandelen te geven kan je een flexiriem of 'schietriem' zoals ik het noem, gebruiken. Het nadeel is dat bij een plotselinge vluchtpoging je de schietriem niet meer vast kan houden omdat hij simpelweg door de kracht van je hond uit je vingers schiet.
Ik heb hier het volgende op bedacht. Maak aan het handvat van de schietriem een gewone korte riem vast en maak die vervolgens aan je broekriem vast of gebruik zo'n speciale heupriem.
Ik doe dit al een hele tijd op deze manier en het bevalt goed.Wel oppassen bij oversteken dan moet je natuurlijk wel de schietriem kort vastzetten.

Peter van der Palm.