Sunday, October 05, 2008

Hollands Glorie

Keurmeestersdag 2008
"Hollands Glorie"






Gisteren was door de 'Nederlandse Vereniging van Keurmeesters op Kynologisch gebied' de keurmeestersdag 2008 georganiseerd met als thema: Hollands Glorie. Negen nationale rassen werden besproken. De Saarlooswolfhond werd besproken door Jan de Gids. Ringo en Louva waren er om alle aanwezige keurmeesters te laten zien hoe een rastypische Saarloos er nou precies uitziet. Jan de Gids hield een interessante toespraak over de geschiedenis van de Saarlooswolfhond, het karakter, hoe je de SWH het beste kan keuren in de ring (niet te opdringerig!). Ook liet hij foto's zien van atypische Saarlozen mét een stamboom. Hij vertelde dat hij pas geleden in Frankrijk moest keuren en dat er wel 40 Saarlozen aanwezig waren waarvan er hooguit twee in de buurt van de rasstandaard kwamen. Buiten de vereniging, vertelde hij, heeft men in de loop van de tijd ander bloed in de lijnen gebracht zoals bloed van de Tsjechoslowaakse Wolfhond en van de herdershond. Hierdoor is het uiterlijk van veel SWH's van buiten de vereniging zo veranderd. Ook het karakter kan beïnvloed worden want de Tsjech is bijvoorbeeld wel aanvallend van aard. Jan de Gids maakte de keurmeesters goed duidelijk wat de verschillen tussen de Tsjech en de SWH zijn en wat de verschillen tussen de 'look-a-likes' en de SWH zijn. Hij zei dat deze 'look-a-likes' vaak mooie honden zijn maar geen mooie Saarlooswolfhonden! Na de SWH werden de Hollandse Herders besproken en ook zij hebben met dit probleem te maken, vertelde de spreker. Na de toespraken spraken we nog even met de eigenaren van de Hollandse Herders. Zij vertelden dat ze op diezelfde show in Frankrijk aanwezig waren geweest en dat ze zich dood geschrokken waren van hoe sommige Saarlozen eruitzagen:broodmager! Dierenmishandeling, noemden ze het. Ze zeiden eigenlijk nog nooit zo'n zooitje ongeregeld (qua uiterlijk) bij elkaar gezien te hebben van één ras.
Laat dit een waarschuwing zijn voor mensen die een Saarloos willen: denk goed na over waar je je Saarloos haalt!! Werk niet mee aan de verloedering van dit prachtige ras.
Ringo heeft het trouwens prima gedaan, net als Louva. Alleen moest Ringo Louva zonodig vlak voor alle keurmeesters lastig vallen. Louva liet wel even luid en duidelijk merken dat ze dit NIET wilde!