Monday, August 13, 2007



PRA

In ieder ras komen genetische afwijkingen voor, bij de Saarlozen van de vereniging de NVSWH komt alleen een milde vorm van PRA voor. PRA is een oogziekte die tot blindheid kan leiden.
De enkele honden waarbij PRA is geconstateerd worden ieder jaar onderzocht om te kijken hoe het verloop van de ziekte is. Men kan hieruit concluderen dat de honden pas op hoge leeftijd nadelige effecten van de ziekte zullen ondervinden. Omdat het verloop erg langzaam is kan de hond zich aanpassen door zijn andere zintuigen nog beter te ontwikkelen, zoals reuk en gehoor.
De ziekte veroorzaakt geen pijn bij de honden.
Omdat de milde vorm van PRA bij onze honden het enige is wat voorkomt wordt dit vaak aangehaald om onze vereniging de NVSWH negatief naar voren te brengen.
Dit betekent echter wel dat iedereen het eens is dat dit ook echt het enige is.
Buiten onze beschermde populatie komen veel meer genetische afwijkingen voor, dan heeft de vereniging het niet slecht gedaan om de populatie gezond te houden.

De vereniging NVSWH heeft al jaren geleden de strijd aangebonden tegen PRA.
Er wordt actief meegewerkt aan een onderzoek van de Ruhr Universteit Bochum. Voor dit onderzoek hebben we onder andere ogen beschikbaar gesteld van overleden Saarlozen wat voor de eigenaren toch een emotionele bijdrage is geweest.
Deze universiteit zoekt naar een bepaald gen of een indirecte genetische aanwijzing , deze universiteit heeft het laatste al gevonden bij de Schapendoes mede dankzij de ogen van onze honden. Deze universiteit heeft een zeer goede naam op dit gebied.
Hopelijk wordt dit ook voor de Saarloos snel gevonden.

Natuurlijk houden we rekening met PRA in de fokkerij.
Ringo wordt hopelijk ook ingezet voor de fokkerij en dit gebeurt alleen als hij PRA vrij is.
Ik hoop dat hij net zoals zijn zusje Oya die al gespiegeld is PRA vrij zal zijn.Binnenkort gaan we Ringo laten onderzoeken.
Voor meer info : http://82.92.9.116/nvswh/docs/bpwebsite.asp bij "erfelijke aandoeningen".

Peter van der Palm.