Wednesday, June 27, 2007

De Vereniging


De Vereniging


Het is nu al meer dan een jaar dat wij onze Ringo hebben opgehaald helemaal in Drenthe, bij de Koekiesranch .
Wij hebben al veel beleefd met Ringo kijk op de site http://www.vankoekiesranch.nl/ bij Wolfje in de stad
Via de vereniging hebben wij veel nieuwe kennissen en zelfs vrienden gekregen.
Voordat wij kozen voor een Saarloos van de NVSWH Nederlandse Vereniging van Saarlooswolfhonden hebben wij ons goed voorbereid, ook hebben wij de kritiek gezien op de vereniging op internet . De kritiek wordt met name verwoord door ex-leden die zich verongelijkt voelen en nu met een soort hetze bezig zijn, althans zo lijkt het. Wij gebruiken onze energie liever voor positieve zaken zoals promotie maken voor dit schitterende ras dat een goed en verantwoord fokbeleid verdient. Hier slaagt de vereniging heel goed in want het
valt mij op dat de honden van de vereniging op shows steeds weer de beste resultaten halen.
De gezondheid van de honden gaat boven alles, het fokken wordt centraal geregeld dwz dat er gekeken wordt welke lijnen het best bij elkaar passen. Er kan dus niet willekeurig gefokt worden zoals buiten de vereniging voorkomt.
Het was ook niet makkelijk om een pup te krijgen omdat wij in de stad wonen en geen tuin hebben, uiteindelijk hebben wij Diny kunnen overtuigen en kregen wij Ringo. Het is goed dat er goed gekeken wordt naar wie de pup gaat en in wat voor omgeving deze terechtkomt.
Het viel mij ook op dat een Saarloos van de vereniging nooit in een asiel komt omdat er altijd een nieuwe eigenaar binnen de vereniging is die hem/haar weer opneemt. Is dat niet fantastisch !
Kijk maar op http://www.saarlooswolfhonden.nl/ voor meer info.
Nu ik de vereniging van dichtbij heb leren kennen weet ik dat de mensen die zich inzetten voor het ras alle lof toekomt.Het gaat om de liefde voor de Saarloos.
Ringo is echt een tophond wij zijn helemaal gek op hem.


Peter van der Palm.









3 comments:

wolvinya said...

Leuk dat je het weblog overgenomen hebt Peter! En goed wat je schrijft!!

Eindelijk een portaal om alle mooie foto's van jullie twee prachtige schatten te plaatsen!

LOV~E~

Anonymous said...

Hallo Peter,
Leuk dat je zo positief over de NVSWH bent, wij zijn dat ook lange tijd geweest. Tot dat ons teefje twee dooie puppen kreeg en wij de de schuld daarvan kregen. Tot overmaat van ramp bleek ze ook PRA te hebben, toen we hierover vragen wilden stellen werden we geroyeerd. De reactie van de NVSWH en de manier waarop we daarna behandeld werden heeft ons aan het denken gezet. Ook wij gebruiken onze energie liever voor positieve zaken en daarom zijn we, met behulp van mensen die zich al jaren lang zorgen maken over de gezondheid van het ras een tweede rasvereniging, de AVLS, gestart.
Binnen de AVLS willen we de problemen die zich binnen het ras voordoen wel bespreken, liefst met deskundigen. In samenwerking met GSC wordt er een databank opgezet en op de SWH-dagen komen de Ned. oogartsen spiegelen. Prof. Stades heeft op de eerste algemene ledenvergadering een lezing gehouden over de bij de Saarlooswolfhond voorkomende oogziekten zoals PRA, op basis van de officiƫle ECVO gegevens. Met een hetze tegen de NVSWH heeft dit niets te maken, we zijn gewoon weldenkende mensen die hun tijd positief willen besteden.
Wij sluiten geen mensen uit en maken ook geen mensen verdacht, maar verzwijgen ook de waarheid niet. Neem de moeite naar onze kant van het verhaal te luisteren, lees het interview met mevr. Brooijmans, zij stond aan de wieg van de erkenning van de SWH en is jarenlang voorzitter van de RvB geweest, en vorm dan je eigen oordeel.
Vriendelijke groet Marianne

Anonymous said...

Hallo Peter,

Ringo is inderdaad een prachtige hond en ik hoop dat jij en Patty nog lang van zijn fratsen kunnen en mogen genieten. Marianne en ik hebben ook ervaren dat het ras Saarlooswolfhond een ras is om helemaal verslaafd aan te raken en dat verklaard meteen waarom de emoties vaak zo hoog oplopen. Zeker als je met een rasvereniging te maken krijgt, zoals Marianne en ik tot onze stomme verbazing is overkomen, die oostindisch doof is voor elk probleem. Als je problemen wilt aankaarten (dus niet een kuchje of een krampje maar meer van: mijn hond is bijna blind, hoe kan dat, wat is er verkeerd gegaan in de fokcombinaties? Mijn teefje heeft dode puppen geworpen, hoe kan dat bij een ras dat geen problemen kent op dit gebied en waarom komt dit bij meer dan de helft van de nesten voor?) krijg je te maken met een ijskoude poolwind, in plaats van met een warme, meelevende en meedenkende vereniging. In plaats daarvan wordt alle schuld als een emmer stront over je heen gekieperd. Zo is dat bij ons gegaan en ik hoop werkelijk dat jou en Patty dat nooit zal overkomen, want zoals ik al zei: de liefde voor dit ras gaat met grote emoties gepaard.

Jij schrijft:

"de kritiek wordt met name verwoord door ex-leden die zich verongelijkt voelen en nu met een soort hetze bezig zijn, althans zo lijkt het."

Maar heb je ooit met deze ex-leden gesproken? Weet je waarom ze zo verongelijkt zijn? Het zijn er intussen wel heel veel en het lijkt er veel meer op dat de hetze vanuit de NVSWH komt. De kwaadsprekerij naar fokkers buiten de rasvereniging gaat intussen alle perken te buiten (altijd anoniem, dat is wel zo lekker laf en nooit met bewijzen gestaafd)

Ik citeer uit een brief van Anne-Marie Bovenkamp. Nog niet zo lang geleden een trouw lid. Zij is zo zwaar teleurgesteld in deze "meelevende" rasvereniging dat ze de pijp aan Maarten heeft gegeven en haar lidmaatschap heeft opgezegd. Nooit heeft zij enige steun gekregen, net zoals veel andere leden die lichamelijke problemen hadden met hun SWH's. Haar hond leeft i.v.m. ernstige darmaandoeningen nl. al jarenlang op Prednison, om nog een enigszins draaglijk leven te leiden. Maar volgens de NVSWH is dit allemaal bedoeld om de fokreputaitie van de NVSWH zwart te maken. Een hond met ernstige darmaandoeningen om de reputatie van een rasvereniging zwart te maken? Je kent dat liedje misschien wel. Anne-Marie schrijft in haar opzeggingsbrief:

"Ik had verwacht, dat het bestuur van een rasvereniging zou willen weten, waarom er af en toe iets fout gaat. Dat er soms dingen fout gaan is geen schande. We zijn allemaal mensen en hebben de wijsheid niet in pacht, zelfs niet de familie Pielanen. Maar doe er dan wat aan en praat er als verstandige, volwassen mensen met elkaar over.
Alledrie de honden van het “nest van Tosca” mankeerden/mankeren iets. Daar mag je als verantwoordelijken toch niet de ogen voor sluiten?
En als je dat ter ore komt, ga je dan zitten wachten, totdat de (inmiddels allang afgeknapte) eigenaren aan de bel trekken?
Of is het de verantwoordelijkheid van diegenen, die deze pups geboren hebben laten worden en vernemen, dat er iets aan mankeert, na te gaan wat er aan de hand is, om een soortgelijke situatie in de toekomst te voorkomen? Had het niet van verantwoordelijkheidsgevoel getuigd, als men met de familie Berends om de tafel was gaan zitten en alles goed had doorgesproken? Zowel Shala’s oogklachten als de trieste geboorte van dode pups. Zonder wederzijdse verwijten, maar met wederzijds respect en met gevoel?"


Het is een brief van 4 kantjes, dus ik laat het hier maar bij. Geniet van Ringo, maar besef dat ook alle eigenaren buiten de rasvereniging van hun Saarlooswolfhond genieten. Ook al zijn het volgens de NVSWH allemaal "bastaarden" waar nauwelijks nog een rastypisch kenmerk in valt te ontdekken. En probeer vooral niet te oordelen als je niet beide kanten van het verhaal hebt gehoord. Ik moet tot mijn schande bekennen dat ik vroeger ook alle praatjes van Diny geloofde, omdat je niet anders weet en nooit de nadere kant hebt gehoord. Ik ben tot mijn schade en schande intussen wijzer geworden. Helaas!

Vriendelijke groet, Johan.