Sunday, August 23, 2009

Inteelt depressie ????
Ringo onze reuzen Saarloos
Zolang de Saarlooswolfhonden van onze vereniging groter worden kan er nog helemaal geen spraken zijn van een inteelt depressie. toename van grote is onder andere het bewijs dat er op dit gebied niets aan de hand is. Puppen worden er de laatste tijd genoeg geboren alleen is niet iedereen geschikt voor een Saarloos, daar letten wij heel goed op. Mocht u afgewezen zijn door onze vereniging kunt u gelukkig nog terecht bij de www.avls.nl die letten daar niet op. Kunt u altijd nog bewijzen dat wij ongelijk hadden.
Peter van der Palm.

1 comment:

Marianne Eggink said...

Beste Peter,
Inteeldepressie gaat over heel wat meer dan alleen de grote van een individu.
Op zaterdag 7 november hield Drs. Jeffrey de Gier (Specialist Reproductie van Gezelschapsdieren, Faculteit Diergeneeskunde, Utrecht) een lezing georganiseerd door de AVLS.
"Het was niemand minder dan Darwin, die al vaststelde dat een toename van homozygotie (meer inteelt) leidt tot meer kans op schadelijke recessieve mutaties, die weer leidden tot verminderde vitaliteit. Vitaliteit kan het best aangeduid worden als ‘opgewassen zijn tegen het leven’, het gaat om de beste kansen op een volwaardig bestaan, op welzijn.
In de hondenfokerij zijn we voortdurend bezig met selectie doordat we ons richten op een klein deel van het totale erfelijke materiaal, met als gevolg verminderden vitaliteit.
Er is in 2009 een onderzoek gedaan bij populaties van bedreigde diersoorten om te kijken naar de oorzaak. De conclusie van dit onderzoek is: bij toename van het inteeltcoëfficiënt neemt de spermakwaliteit binnen de populatie af.
De conclusie van dit onderzoek bevestigde een al ouder onderzoek bij de Foxhounds, de vergelijking tussen inteelt en outcross toonde een afname van de vruchtbaarheid in combinatie met verminderde spermakwaliteit bij de inteelt.
Dat de kwaliteit van de spermacel bij het ontstaan van het leven een belangrijke rol speelt is bekend, het is een zeer ingewikkeld proces, wat bij de hond 2 maanden duurt en waar veel genen en eiwitten aan te pas komen. Dat de verminderde vitaliteit daar tot uitdrukking komt is niet te verbazen."

Het leven is soms complexer dan je zou willen, maar altijd de moete waard. Kom eens langs op een lezing, daar steek je wat van op.
Vriendelijke groet
Marianne